Op deze pagina proberen we antwoord te geven op de meest gestelde vragen over PrEP.
Staat je vraag er niet bij? Je kunt ons ook mailen!
Per 1 augustus 2024 is de PrEP pilot gestopt en is PrEP beschikbaar voor iedereen. Voorheen werd bij de GGD PrEP verkocht tegen een gereduceerde prijs van € 7,50 per 30 stuks, nu schrijft de GGD de PrEP voor en dien je de PrEP te halen bij de apotheek. De prijs hiervoor is variabel, zorg er voor dat het recept in handen krijgt om zelf te bepalen waar je de PrEP haalt! Sommige GGD’s sturen het recept direct door naar de apotheek van jou keuze zodat je het de volgende dag direct kan ophalen. Op onze prijslijst pagina vind je de goedkoopste aanbieders.
Prijslijst PrEPPrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. PrEP is veilig én effectief. Dat is wetenschappelijk bewezen. Sinds 2012 is PrEP voor iedereen beschikbaar in de VS en sinds 2016 in Nederland. PrEP wordt niet vergoed door de zorgverzekering, maar 30 pillen PrEP heb je al vanaf zo’n 20 euro. PrEP kun je alleen kopen op recept. Lees het PrEPnu Stappenplan hoe je aan PrEP kunt komen in Nederland.
PrEP is, na de verplichte onderzoeken, verkrijgbaar via
een recept, uitgeschreven door een arts. De kosten verschillen per apotheek (zie onze prijslijst), maar het kan al vanaf zo’n 18 euro per maand.
Bij dagelijks gebruik:
Geen paniek! Als je PrEP dagelijks gebruikt kun tot 12 uur nadat je de PrEP-pil had moeten nemen de pil alsnog innemen. Is het langer dan 12 uur geleden, dan kun je de pil beter overslaan. Ook als je 1 of 2 keer per week je pil vergeet is PrEP nog steeds een zeer betrouwbare bescherming tegen hiv.
Bij gebruik rondom seks:
Als je PrEP alleen rondom de seks gebruikt is het belangrijker om je pillen op tijd te nemen. Ook hierbij geldt: neem tot 12 uur nadat je de pil had moeten nemen de pil alsnog in. Neem de volgende pil daarna weer in volgens het originele schema (dus 24 en 48 uur nadat je de eerste 2 pillen nam)
Als de pillen vóór de seks vergeten bent of je bent meerdere pillen vergeten, ben je NIET GOED BESCHERMD tegen hiv. Neem dan contact op met de GGD of ziekenhuis en overleg of je eventueel in aanmerking komt voor een PEP kuur.
Voor meer informatie klik hier.
JA, PrEP moet je in principe elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip nemen.
Maar dit hoeft niet heel precies. Je mag een paar uur eerder of later dan gepland je PrEP nemen. PrEP is dan nog steeds zeer effectief. Er zijn veel apps beschikbaar die je helpen herinneren je PrEP te nemen (d.m.v. push-berichten), maak hier slim gebruik van!
JA, zolang je na de laatste keer seks voldoende pillen hebt genomen.
Afhankelijk van het slikschema betekent dat 2 tot 7 dagen na het laatste contact iedere dag een pil. Daarna kun je altijd veilig stoppen. En later opnieuw starten als je wilt natuurlijk, als je ook dan weer de regels van het slikschema volgt.
Slecht idee, niet doen!
Wij raden je aan alleen PrEP te gebruiken op recept, via een arts en apotheek. Dit is vooral belangrijk om zeker te weten dat je geen hiv hebt. Als je hiv hebt en je gebruikt PrEP kun je hiv-virus resistent worden voor de middelen in PrEP. Dat maakt je hiv moeilijker te behandelen. Daarnaast moet je na de seks ook nog minimaal 2 dagen lang PrEP gebruiken, alleen dan ben je beschermd tegen het krijgen van hiv. Die pillen zijn op een (seks)feestje vaak niet beschikbaar. Wees dus verstandig en regel op tijd je PrEP via een arts.
Als je partner hiv-negatief getest is en op een goede manier PrEP slikt is de kans heel klein dat hij hiv aan jou kan geven. Toch raden we het af om deze methode van bescherming tegen hiv te gebruiken, omdat je je sekspartner dan volledig moet vertrouwen. Beter bescherm jezelf door ook PrEP te gaan gebruiken!
Trans personen kunnen net zo veilig PrEP gebruiken als ieder ander. Het is goed om te weten dat PrEP géén invloed heeft op de effectiviteit van je hormoonbehandeling, als je die gebruikt. Wel gelden voor trans personen iets andere adviezen voor het slikken van PrEP. Zie daarvoor onze onze pagina PrEP slikken.
PrEP zijn pillen die je neemt VOORDAT je risico op hiv loopt. PEP neem je NADAT je risico op hiv hebt gelopen. Als je risico op hiv hebt gelopen, bijvoorbeeld door condoom- en PrEPloze seks met een partner waarvan je de hiv status niet kent, kun je tot 72 uur na de seks een PEP kuur krijgen via je GGD of het ziekenhuis om te voorkomen dat je hiv krijgt.
Info over PEPDe meeste mensen ervaren geen bijwerkingen van PrEP.
Sommige mensen hebben direct na starten last van een of meerdere van de volgende klachten: misselijkheid, diarree, levendige dromen, hoofdpijn of moeheid. Na enkele weken PrEP te gebruiken gaan deze klachten over bij een deel van deze mensen. Dit geldt voor dagelijks, maar ook voor gebruik rondom de seks. Bij sommige mensen houden de klachten aan en kan het een reden zijn om te stoppen met PrEP.
Bij sommige mensen die PrEP langdurig gebruiken kan de sterkte van de botten afnemen. Je loopt dan in theorie een iets groter risico op het oplopen van een botbreuk, maar dat hebben studies nog niet aangetoond. Omdat dit een bijwerking is die pas na jaren van PrEP gebruik zou kunnen optreden en omdat het een dure test betreft die alleen in een ziekenhuis kan worden gedaan wordt de botdichtheid in eerste instantie niet gecontroleerd. Daarnaast is dit effect beperkt, en waarschijnlijk kleiner dan bijvoorbeeld het roken van sigaretten. Ben je al bekend met broze botten (botontkalking, osteoporose) overleg dan met je arts of PrEP voor jou geschikt is.
JA.
PrEP heeft werking op de cellen diep in je lichaam. Ook al krijg je wondjes tijdens seks of krijg je anaal bloedverlies, dan werkt PrEP nog steeds even goed.
NEE.
Hiv-testen die in een laboratorium worden gedaan zijn even betrouwbaar bij PrEP-gebruikers als bij niet-PrEP gebruikers. Alleen hiv-sneltesten kunnen een eventuele hiv-infectie mogelijk pas in een later stadium oppikken. We adviseren daarom om een regulieren hiv-test te doen, en niet alleen een hiv-sneltest.
Als je sperma in je mond krijgt en doorslikt dan is het zeer zeldzaam dat je hiv oploopt. Komt hiv in je maag terecht dan wordt het zeer zeker gedood door je maagzuur. Als je echt alleen maar pijpt tijdens de seks hoeft dat geen reden te zijn om PrEP te gebruiken.
PrEP heeft langer nodig heeft om in de vaginawand door te dringen. Als je ontvangende vaginale seks hebt is het advies daarom om vóór de seks eerst 7 dagen 1 pil per dag te slikken en dan een dagelijks schema aan te houden. Wil je weer stoppen met PrEP, zorg er dan voor dat je de laatste pil 7 dagen na je laatste seks neemt.
NEE.
In de diverse onderzoeken waarin PrEP getest werd hadden PrEP-gebruikers regelmatig soa’s. Ook bij deze mensen werkte de PrEP nog bijzonder goed.
NEE, MAAR WEL BIJNA!
Er zijn van de tienduizenden mensen in de wereld minder dan 10 mensen bekend die hiv hebben gekregen ondanks goed gebruik van PrEP. Er is dus een heel kleine kans dat PrEP je niet goed beschermt. Daarom moet je ook tijdens PrEP gebruik je regelmatig op hiv laten testen. Als je hiv hebt opgelopen kan deze dan snel goed behandeld worden. In de PrEP-onderzoeken kwamen wel vaak hiv-infecties voor bij mensen die hun PrEP niet goed gebruikten of vergaten of waren gestopt. PrEP werkt alleen als je de pillen ook daadwerkelijk op de juiste manier neemt! Als je stopt met PrEP, moet je eraan denken om weer andere bescherming te gaan gebruiken, zoals bijvoorbeeld condooms.
Er zijn verschillende merken PrEP op de markt. Hoe de pillen eruit zien kan van merk tot merk verschillen. De werkzame stof en dosis is echter altijd hetzelfde (Emtricitabine en Tenofovir disoproxil 200/245 mg). Meestal krijg je bij de apotheek altijd hetzelfde merk, maar soms kan het wisselen. Voor de werking maakt dat niet uit: alle merken beschermen op dezelfde manier en in dezelfde mate tegen hiv. Er kan wel een verschil zitten in de bijwerkingen door een verschil in hulpstoffen. De meeste mensen ervaren geen of weinig bijwerkingen, ook niet bij wisselen van merk.
Ja, in overleg met je apotheek. Meestal is dit geen enkel probleem, maar sommige medicijnen hebben een wisselwerking met PrEP, waardoor een van beide minder goed werkt of je last van (extra) bijwerkingen kunt krijgen. Vaak is er dan wel een oplossing te vinden, bijvoorbeeld door voldoende tijd tussen inname van beide middelen te gebruiken of over te stappen op een alternatief medicijn. Je apotheek is verantwoordelijk voor het bewaken van wisselwerkingen. Zorg er dus voor dat je PrEP haalt bij je vaste apotheek als je ook andere medicatie gebruikt.
NEE.
Het gebruik van alcohol, drugs of Viagra heeft geen effect op de werking van PrEP. Wel kan het zijn dat XTC een sterker effect heeft bij een dosis die je gewend was te nemen voordat je PrEP gebruikte. Mocht je PrEP en XTC combineren, neem dan de eerste keer niet te veel XTC om te ervaren hoe dit valt.
Andere medicijnen (uit de apotheek of drogist) kunnen soms niet samen met PrEP gebruikt worden. Overleg dus altijd met je arts als je medicijnen gebruikt of dit samen gaat met PrEP.
BELANGRIJK: GEBRUIK NOOIT PrEP ALS JE NIET 100% ZEKER BENT DAT JE HIV NEGATIEF BENT
Het is van het grootste belang dat je geen hiv hebt als je met PrEP begint. De middelen die in PrEP zitten worden namelijk ook gebruikt in combinatie met andere hiv-remmers om hiv te behandelen. Neem je PrEP als je al hiv hebt word je hiv maar gedeeltelijk behandeld en dan heb je kans dat jouw hiv resistent wordt tegen de middelen in PrEP. Dit maakt je hiv behandeling lastiger en zorgt er mogelijk voor dat je deze resistente hiv kunt overdragen aan een ander, ook aan iemand die PrEP gebruikt. Laat je dus elke 6 maanden op hiv testen. Lees hier meer over hiv.
In zeldzame gevallen zorgt PrEP voor een vermindering van de nierfunctie. Je merkt het niet als je nieren minder goed werken totdat het te laat is. Daarom moet je vóór en tijdens gebruik van PrEP je nierfunctie laten controleren door een arts. Als je nierfunctie verslechtert door PrEP moet je stoppen met het gebruiken van PrEP, je nierfunctie herstelt zich dan weer.
PrEP beschermt alleen tegen hiv, dus je kunt andere soa’s nog steeds oplopen, soms zonder dat je dit merkt. Door deze soa’s snel te behandelen zorg je ervoor dat je deze niet meer kunt overdragen aan je sekspartners. Als iedereen zich elke 6 maanden laat testen op soa’s, dan zorgt dat ervoor dat er minder soa’s in omloop zijn, waardoor iedereen minder kans heeft er een op te lopen.
Wat is een SoaHepatitis C komt vaker voor bij mensen die PrEP gebruiken. Er bestaat geen vaccinatie tegen hepatitis C, maar wel een behandeling. Als er hepatitis C bij je wordt vastgesteld dring dan aan op een snelle behandeling. Dit is goed voor je eigen gezondheid, maar zorgt er ook voor dat je het virus niet kunt overdragen aan je partners. Lees hier alles over hepatitis C en hoe je de kans op een infectie zo klein mogelijk maakt.
De meeste mannen zijn gevaccineerd tegen hepatitis B of zijn immuun geworden doordat ze het virus al eens hebben gehad en het is uitgeschakeld door het eigen immuunsysteem. Bij een enkeling blijft het virus aanwezig. Je hebt dan een chronische hepatitis B infectie. In dit geval kun je PrEP alleen dagelijks gebruiken. PrEP is namelijk ook een behandeling voor hepatitis B, die je dan niet zomaar zonder overleg met een arts moet stoppen. Voordat je start met PrEP moet je één keer laten testen wat jouw hepatitis B status is. Mocht je nog niet gevaccineerd zijn laat dit dan zo snel mogelijk doen. Dit kan gratis bij de soa poli van de GGD. Lees hier meer over hepatitis B.
Volgens de (al eerder aangepaste) richtlijn komt iedereen in aanmerking voor PrEP, dwz ‘iedereen die om PrEP vraagt moet serieus genomen worden’. Dat is de theorie. In de praktijk zou het bij een huisarts wel eens ingewikkelder kunnen zijn.
Bij de nieuwe GGD-regeling geldt ook dat ‘Iedereen met een verhoogd risico op hiv kan PrEP-zorg bij de GGD krijgen. Dus niet meer alleen mannen die seks hebben met andere mannen of transgender personen’
Meer informatie: PrEPzorg GGD