Heeft u als zorgprofessional een vraag gekregen van een patiënt en zoekt u naar antwoorden? Wij helpen u graag verder om uw patiënt zo goed mogelijk te informeren over PrEP. Op deze pagina proberen wij u zo goed mogelijk te voorzien van alle Ins&Outs over PrEP, de laatste ontwikkelingen en, vooral belangrijk als PrEP wordt voorgeschreven, de protocollen en prijzen van PrEP.

Waarom PrEP gebruiken?

PrEP is voor iedereen beschikbaar, ongeacht seksuele oriëntatie (hetero, homo, bi+), genderidentiteit (cis, trans, non-binair) of geslacht (mannen en vrouwen). Het gebruik van PrEP is een persoonlijke keuze waarbij de zorgprofessional een belangrijke rol speelt. Een belangrijke reden om PrEP te overwegen is dat het de angst voor hiv kan verminderen, maar er zijn ook andere goede redenen.

Waarom is mijn rol als zorgprofessional belangrijk?

Het verkrijgen van PrEP is momenteel niet gemakkelijk voor patiënten. De GGD’s hebben vaak lange wachtlijsten, waardoor veel patiënten hun hoop vestigen op huisartsen. Sommige huisartsen pakken dit goed op en schrijven PrEP voor, terwijl anderen om uiteenlopende redenen weigeren dit te doen. Dit heeft tot gevolg dat ongewenste hiv-infecties optreden. Als Stichting PrEPnu streven wij ernaar om zorgprofessionals aan te moedigen hun verantwoordelijkheid te nemen en PrEP voor te schrijven aan de doelgroep waarvoor het bestemd is.

Noodzaak van Samenwerking: Zorgprofessionals en PrEPnu?

Bij Stichting PrEPnu zijn verschillende (huis)artsen, hiv-behandelaren en hiv-verpleegkundigen aangesloten die collega’s van medisch advies voorzien over PrEP. Momenteel werken we hard om deze informatie beschikbaar te stellen op onze website. Heeft u dringende vragen? Aarzel dan niet om ons een e-mail te sturen.

Zo komt uw patiënt aan PrEP

Bekijk hier de MDR PrEP richtlijn

Interessant om met uw patiënt te delen

Zij gebruiken PrEP

Je kunt bij iedere Apotheek of online aanbieder PrEP kopen mits je een recept hebt van je huisarts of zorgverlener. Een huisarts of zorgverlener kan je niet verplichten de PrEP te kopen bij de door hem/haar aangewezen aanbieder.

Recht op vrije keuze
In Nederland heb je recht op vrije keuze in de zorg. Je mag dus zelf bepalen bij welke apotheek je je medicijnen wilt halen. Door de polisvoorwaarden van een zorgverzekering kan het zijn dat je minder te kiezen hebt. Bijvoorbeeld een internetpolis die minder kost, maar die als voorwaarde heeft dat je medicijnen moet halen bij een internetapotheek. Dat is dan weer je eigen keuze.

De prijslijst op onze website wordt regelmatig ge-update. De vermelde prijzen zijn de prijzen die de aanbieder ons heeft doorgegeven*. Wij raden je aan om alleen online apothekers te gebruiken die op onze lijst staan vermeld.

* PrEPnu krijgt de gegevens van de aanbieders. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. PrEPnu doet haar uiterste best om de prijslijst zo goed mogelijk Up-to-date te houden.

Meer antwoorden over zorgprofessionals