PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. PrEP is veilig én effectief. Dat is wetenschappelijk bewezen. Sinds 2012 is PrEP voor iedereen beschikbaar in de VS en sinds 2016 in Nederland. PrEP wordt niet vergoed door de zorgverzekering, maar 30 pillen PrEP heb je al vanaf zo’n 20 euro. PrEP kun je alleen kopen op recept. Lees het PrEPnu Stappenplan hoe je aan PrEP kunt komen in Nederland.

PrEP is via een landelijke regeling beschikbaar bij de GGD met een eigen bijdrage van €7,50 per 30 pillen. De bijbehorende zorg die GGD levert is gratis. Het aantal plekken voor deze regeling is echter beperkt. Veel GGD’en hebben wachtlijsten, en het kan ook zijn dat de plekken in jouw regio al op zijn. Je lokale GGD kan je hier meer informatie over geven. Kun of wil je niet wachten? Regel PrEP dan via je huisarts of je regionale hiv-behandelcentrum. De kosten verschillen dan per apotheek (zie onze prijslijst), maar het kan al vanaf zo’n 20 euro per maand.

Bekijk prijslijst

Bij dagelijks gebruik:
Geen paniek! Als je PrEP dagelijks gebruikt kun tot 12 uur nadat je de PrEP-pil had moeten nemen de pil alsnog innemen. Is het langer dan 12 uur geleden, dan kun je de pil beter overslaan. Ook als je 1 of 2 keer per week je pil vergeet is PrEP nog steeds een zeer betrouwbare bescherming tegen hiv.

Bij gebruik rondom seks:
Als je PrEP alleen rondom de seks gebruikt is het belangrijker om je pillen op tijd te nemen. Ook hierbij geldt: neem tot 12 uur nadat je de pil had moeten nemen de pil alsnog in. Neem de volgende pil daarna weer in volgens het originele schema (dus 24 en 48 uur nadat je de eerste 2 pillen nam)

Als de pillen vóór de seks vergeten bent of je bent meerdere pillen vergeten, ben je NIET GOED BESCHERMD tegen hiv. Neem dan contact op met de GGD of ziekenhuis en overleg of je eventueel in aanmerking komt voor een PEP kuur.

Voor meer informatie klik hier.

Meer antwoorden voor gebruikers

Je kunt doneren aan PrEPnu door een donatieformulier in te vullen op onze site. Je wordt dan direct doorgestuurd naar onze betaaldautomaat om via iDeal de donatie te regelen.

Uiteraard kan je het ook gewoon via je bank overschrijven, onze bankgegevens:

Stichting PrEPnu
NL24INGB0008967626
o.v.v. Donatie Stichting PrEPnu

Ja, klik op onze homepage rechts bovenin op de button "Zorg Professionals". Hier vind je de meest recente informatie voor Zorg Professionals.

Ja, Stichting PrEPnu staat bij de Kamer van Koophandel Amsterdam ingeschreven onder nummer: 74005197

meer antwoorden over PrEPnu

Je kunt bij iedere Apotheek of online aanbieder PrEP kopen mits je een recept hebt van je huisarts of zorgverlener. Een huisarts of zorgverlener kan je niet verplichten de PrEP te kopen bij de door hem/haar aangewezen aanbieder.

Recht op vrije keuze
In Nederland heb je recht op vrije keuze in de zorg. Je mag dus zelf bepalen bij welke apotheek je je medicijnen wilt halen. Door de polisvoorwaarden van een zorgverzekering kan het zijn dat je minder te kiezen hebt. Bijvoorbeeld een internetpolis die minder kost, maar die als voorwaarde heeft dat je medicijnen moet halen bij een internetapotheek. Dat is dan weer je eigen keuze.

De prijslijst op onze website wordt regelmatig ge-update. De vermelde prijzen zijn de prijzen die de aanbieder ons heeft doorgegeven*. Wij raden je aan om alleen online apothekers te gebruiken die op onze lijst staan vermeld.

* PrEPnu krijgt de gegevens van de aanbieders. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. PrEPnu doet haar uiterste best om de prijslijst zo goed mogelijk Up-to-date te houden.

bekijk de PrEP prijslijst

Op onze vrijwilligers pagina vind je een aanmeldingsformulier die je kunt invullen. Één van onze Coördinators neemt dan contact met je op.

PrEPnu is altijd opzoek naar allerlei vrijwilligers, denk hierbij aan Content Creators, Coördinators etc. Denk jij een aanvulling te zijn voor ons team, laat ons het weten!

Ja, we zijn opzoek naar vrijwilligers in heel Nederland. Wanneer je bijvoorbeeld naar een evenement gaat, worden alle reiskosten en dinerkosten vergoedt.

Meer antwoorden over en voor vrijwilligers