PrEP is ook voor jou! Of je nu een piemel of een vagina hebt, of je ‘homoseks’ of juist ‘heteroseks’ hebt, met PrEP bescherm je jezelf tegen HIV. PrEP staat voor pre-expositie profylaxe en is een preventieve pil die je slikt tegen HIV.  Je slikt de pil volgens één van de twee slikschema’s. Wil je ook de PrEP-pil slikken? volg dan ons stappenplan om hem te krijgen.

Waarom PrEP slikken

PrEP is er voor iedereen. Voor hetero, homo en bi+, voor mannen en vrouwen, cis, trans en non-binair. Of je PrEP zou moeten gebruiken is een persoonlijke keuze. De belangrijkste reden om PrEP te gebruiken is dat je geen angst meer hoeft te hebben voor hiv, maar er zijn meer goede redenen. 

Zo kom jij aan PrEP

Check het volledige PrEP-stappenplan

Zij gebruiken PrEP

PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. PrEP is veilig én effectief. Dat is wetenschappelijk bewezen. Sinds 2012 is PrEP voor iedereen beschikbaar in de VS en sinds 2016 in Nederland. PrEP wordt niet vergoed door de zorgverzekering, maar 30 pillen PrEP heb je al vanaf zo’n 20 euro. PrEP kun je alleen kopen op recept. Lees het PrEPnu Stappenplan hoe je aan PrEP kunt komen in Nederland.

PrEP is via een landelijke regeling beschikbaar bij de GGD met een eigen bijdrage van €7,50 per 30 pillen. De bijbehorende zorg die GGD levert is gratis. Het aantal plekken voor deze regeling is echter beperkt. Veel GGD’en hebben wachtlijsten, en het kan ook zijn dat de plekken in jouw regio al op zijn. Je lokale GGD kan je hier meer informatie over geven. Kun of wil je niet wachten? Regel PrEP dan via je huisarts of je regionale hiv-behandelcentrum. De kosten verschillen dan per apotheek (zie onze prijslijst), maar het kan al vanaf zo’n 20 euro per maand.

Bekijk prijslijst

Bij dagelijks gebruik:
Geen paniek! Als je PrEP dagelijks gebruikt kun tot 12 uur nadat je de PrEP-pil had moeten nemen de pil alsnog innemen. Is het langer dan 12 uur geleden, dan kun je de pil beter overslaan. Ook als je 1 of 2 keer per week je pil vergeet is PrEP nog steeds een zeer betrouwbare bescherming tegen hiv.

Bij gebruik rondom seks:
Als je PrEP alleen rondom de seks gebruikt is het belangrijker om je pillen op tijd te nemen. Ook hierbij geldt: neem tot 12 uur nadat je de pil had moeten nemen de pil alsnog in. Neem de volgende pil daarna weer in volgens het originele schema (dus 24 en 48 uur nadat je de eerste 2 pillen nam)

Als de pillen vóór de seks vergeten bent of je bent meerdere pillen vergeten, ben je NIET GOED BESCHERMD tegen hiv. Neem dan contact op met de GGD of ziekenhuis en overleg of je eventueel in aanmerking komt voor een PEP kuur.

Voor meer informatie klik hier.

Meer antwoorden voor gebruikers