Studie toont aan: PrEP in Nederland kosteneffectief


PrEP invoeren in Nederland is een kosteneffectieve maatregel. Als de prijs ervan zakt is het zelfs kostenbesparend. Dit hebben Nederlandse onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC aangetoond. Ze publiceren hun bevindingen vandaag in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Lancet Infectious Diseases – bewijsvoering die de Minister van Volksgezondheid als muziek in de oren moet klinken.

 

PrEP – een slimme investering

Sinds kort kan elke arts in Europa PrEP voorschrijven, maar die wordt in Nederland nog niet vergoed. De kosten zijn hoog: 7.400 euro per persoon per jaar bij dagelijks gebruik. PrEP kan ook veilig ‘periodiek’ worden genomen: enkele uren voordat iemand seks heeft en enkele dagen erna. De kosten komen dan een stuk lager uit, op ongeveer 3.850 euro per jaar. Voor de meeste mensen is dat nog steeds veel te hoog. Bij een kostendaling van 40 procent wordt PrEP kostenbesparend, berekenden de wetenschappers.

“Met iedere voorkomen infectie voorkomen we een levenslange hiv-behandeling van zo’n 500.000 euro,” legt onderzoeker David van de Vijver van de afdeling Virologie van het Erasmus MC uit. En PrEP kan de komende tien jaar tussen de 1.000 en 2.500 nieuwe hiv-infecties voorkomen.

Jaarlijks vinden er meer dan duizend nieuwe hiv-infecties plaats in Nederland. Circa 70 procent van deze infecties vindt plaats onder mannen die seksueel contact hebben met mannen. In de meeste gevallen gebeurt dat voordat mensen zelf weten dat ze hiv hebben. Gebruikers van PrEP beschermen niet alleen zichzelf tegen een infectie met hiv, maar ook de partners met wie ze seks hebben.

 

Nu doorpakken

Niets staat een positief besluit over de vergoeding van PrEP nog in de weg, concluderen het Aids Fonds en Soa Aids Nederland. Minister Schippers kan op grond van deze studie nog voor het einde van 2016 doorpakken, vinden beide organisaties. Verdere vertraging noemen ze onnodig en onverantwoordelijk. ‘Iedere maand langer wachten betekent vele nieuwe hiv-infecties, die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Dat moet stoppen,’ aldus Aids Fonds-directeur Louise van Deth.

 

Op vrijdag 30 september organiseren het Aids Fonds en Soa Aids Nederland samen met het COC en WINQ een debatavond over PrEP. Kaarten gratis te bestellen via De Balie.