PrEP-activisten uit de zorg roeren zich


“Cheers mate! We’ll take our health in our own hands.” Met deze opgewekt brutale slogan introduceerde zich vorige week ineens een nieuwe onbekende groep PrEP-activisten. Deze groep ‘activistische gezondheidswerkers uit Nederland’ bedient zich van de militante naam PrEP Tactical Unit (PTU).

Met deze actie is, naast PrEPnu vanuit de community, nu ook in de zorgsector een groep PrEP-activisten opgestaan.

Desgevraagd laat een woordvoerder van de groep per mail weten hoe een viertal personen werkzaam in de zorg dit ongebruikelijke initiatief nam: ‘Wekelijks krijgt een van ons wel te maken met een nieuwe hiv-patiënt, die graag PrEP had gehad om dit te voorkomen. De overheid heeft ze gewoon laten zitten. Zolang de overheid PrEP niet beschikbaar maakt moedigen wij de mensen aan om zelf verantwoordelijkheid te nemen. We vertellen ze hoe dat kan, waar ze wél terecht kunnen en wat ze dan in de gaten moeten houden.’

De website PTU.nu geeft  informatie en advies aan mensen die op eigen houtje besluiten PrEP te gaan gebruiken. Daarnaast is PTU actief op Twitter.

Vergeet niet de PrEPnu-petitie te tekenen voor een betaalbare legale PrEP-voorziening in Nederland