Zomer


In de zomer van 2009, een paar dagen voor mijn vakantie, kreeg ik te horen dat ik hiv had. Ik was een jongeman van 27 in een fase van mijn leven waarin ik niet altijd consequent condooms gebruikte. Angst voor hiv had altijd wel in mijn achterhoofd gespeeld, maar angst is geen voorbehoedsmiddel. Nu ja, die angst hoefde ik nu tenminste niet meer te hebben.

Maak je geen zorgen, dit wordt geen zielig verhaal. Het gaat heel goed met mij. Met hiv valt prima te leven, en ik vind het belangrijk die boodschap ook in het preventiedebat te brengen. Met bangmakerij schieten we niets op. Maar dat het beter is geen chronische infectie te hebben behoeft natuurlijk geen betoog.

In de zomer van 2011 sloot ik me aan bij Poz&Proud, een club die opkomt voor homomannen met hiv. Daar werd toen al gesproken over PrEP, een geheel nieuwe methode van hiv-preventie in de vorm van een pil. Hoe meer ik erover te weten kwam, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat dit een gamechanger zou zijn. In de strijd tegen nieuwe hiv-infecties, natuurlijk, maar net zozeer in het verlichten van de angst die nog altijd als een vloek boven velen in onze community hangt.

In de zomer van 2012 gaven de Amerikaanse autoriteiten na afronding van succesvolle studies naar de effectiviteit groen licht voor PrEP. Ik was verrukt, dit was een moment waar ik naartoe had geleefd. En dit zou nog maar het begin zijn; goed voorbeeld doet volgen, toch?

In de zomer van 2016 was Amsterdam in de ban van EuroPride. Samen met 50 andere mannen stond ik op een boot die een volmondig statement voor PrEP neerzette. Broodnodig, want het goede voorbeeld dat de Verenigde Staten vier jaar eerder hadden gesteld had niet zoveel navolging gekregen als gehoopt. Ook niet in Nederland, dat twintig jaar daarvoor nog een voorloper was met behandeling van hiv.

Ik ben een zomerkind. Geboren werd ik in de zomer van 1981, het jaar waarin de wereld voor het eerst kennismaakte met de verwoestingen van aids. De wetenschap heeft ons sindsdien onvoorstelbaar veel verder gebracht. We kunnen leven met hiv. En we kunnen ook veel meer infecties voorkomen dan we nu doen. Met PrEP.

In de winter van 2016 legt de Nederlandse politiek echter desinteresse aan de dag. Onze minister wacht op een advies dat nog een zomer én een winter op zich zal laten wachten. Onze volksvertegenwoordiging stemt een versnelde regeling weg. Meer dan viereneenhalf jaar sinds het eerste reguliere gebruik van PrEP doen we nog steeds alsof het controversieel is. We moeten geen seizoen meer voorbij laten gaan. We moeten PrEP omarmen. En beschikbaar stellen. Nu!

Jörgen Moorlag