Documentaire PrEP&Me op Roze Filmdagen in première


Aanstaande zaterdag 11 maart gaat tijdens de Roze Filmdagen de pakkende documentaire PrEP&Me in première. Documentairemaker Tim Dekkers volgde een jaar lang drie homoseksuele deelnemers aan de AMPrEP-studie van het Amsterdamse H-TEAM en de GGD Amsterdam. Is de hiv-preventiepil inderdaad dat wondermiddel dat voorgoed de hiv-epidemie tot stilstand brengt? Of zet PrEP juist aan tot een toename van seksuele risico’s onder homo’s?

Tim Dekkers, die in de jaren ‘80 en ‘90 zelf vrienden verloor aan aids, verkent in zijn film PrEP&Me de controverse binnen de homogemeenschap rondom de introductie van PrEP. Die is in Nederland volledig gestagneerd. Slechts 376 mensen krijgen volwaardige PrEP-zorg, namelijk de gelukkigen die zijn ingeloot in de Amsterdamse AMPrEP-studie. Drie van hen leren we beter kennen in Dekkers’ film: Justin van 24, Dirk van 35 en Herman van 68. Het gebruik van PrEP heeft hun leven ingrijpend beïnvloed. Ook tegenstanders van PrEP laat Dekkers aan het woord. Zij vinden bijvoorbeeld dat een seksleven ook met creativiteit en condooms voldoening kan geven, of zijn bang voor het overboord gooien van de verworvenheden van de bestaande hiv-preventie.

Seks zonder angst voor hiv

D66-parlementariër Pia Dijkstra beklemtoont in de film het recht dat iedereen heeft op een seksleven zonder vrees voor hiv. Dat is ook wat uit de persoonlijke verhalen spreekt: de verademing eindelijk bevrijd te zijn van die altijd aanwezige angst. Ook oud-minister van volksgezondheid Hedy d’Ancona (PvdA) blijkt een groot pleitbezorger van toegankelijke beschikbaarheid van PrEP. Zij veroordeelt de starre weigering van haar opvolger Edith Schippers en maakt een vergelijking met de maatschappelijke onrust rond de introductie van de pil in de jaren ’60.

Ook Tim Dekkers geeft af op Schippers, net als veel deskundigen die hij in zijn film aan het woord laat: ‘Nederland treuzelt met de brede beschikbaarstelling van PrEP,’ vindt hij. ‘De regering wil een advies van de Gezondheidsraad afwachten en dat kan tot medio 2018 duren. Dat is doodzonde. Elk jaar raken zo’n duizend nieuwe mensen geïnfecteerd met hiv. PrEP kan veel van die infecties voorkomen.’

Roze Film-première met Aidfonds-debat na afloop

Na afloop van de première op zaterdag 11 maart in het Westergastheater (15.00 uur) organiseert het Aidsfonds een debat over PrEP. De documentaire is ook maandagavond 13 maart (19.30 uur) en op zondagavond 19 maart (21.45 uur) te zien in bioscoop Het Ketelhuis , de thuisbasis van de Roze Filmdagen.

PrEP&ME is gemaakt met subsidie van het Aidsfonds en de Stichting Vrienden van de Hiv Vereniging.