Prijs PrEP in de apotheek daalt verder naar €54 per maand

De onlangs begonnen concurrentiestrijd op de Nederlandse PrEP-markt heeft geleid tot een verdere daling van de prijs. Ook het bedrijf Centrafarm biedt nu generieke PrEP aan, voor €47,95 (inclusief btw, exclusief afleverkosten apotheker). De cliënt betaalt in de apotheek voor dit product zo’n €54 per maand.


Deze ontwikkeling brengt PrEP voor veel mensen binnen handbereik. Op doktersrecept kunnen ze bij elke apotheek in Nederland terecht. Belangrijk is wel dat de arts uitdrukkelijk op het recept vermeldt: ‘tenofovir/emtricitabine van Centrafarm’. Zonder de uitdrukkelijke vermelding van de leverancier is de kans groot dat een duurdere variant wordt meegegeven.


PrEPnu-doelen nog niet bereikt
Hoewel PrEPnu deze ontwikkeling met vreugde gadeslaat, zijn we nog lang niet klaar. Een van onze vrijwilligers verzuchtte: “Goh, door winst gedreven farmaceuten hebben tot nu toe meer gedaan voor de toegankelijkheid van PrEP dan de Nederlandse politiek.”


En inderdaad, nog steeds zijn we verbolgen over de wijze waarop de politiek en met name de VVD een fatsoenlijke beschikbaarheid van PrEP consequent is blijven saboteren. Het wachten is nu op het advies van de Gezondheidsraad, die daar naar verwachting in maart eindelijk mee komt. En dan is het nog maar de vraag of PrEP zal worden opgenomen in de basis-zorgverzekering. En precies dat is nodig om PrEP voor iedereen gelijkelijk beschikbaar te maken, op een veilige en verantwoorde manier.