De vorig jaar aangekondigde PrEP-regeling van minister Bruins laat helaas nog even op zich wachten, zoals we onlangs al schreven. Natuurlijk kun je nu al gewoon PrEP voorgeschreven krijgen, bijvoorbeeld via je huisarts. Toch loopt dat soms niet helemaal soepel, omdat niet alle artsen genoeg vertrouwd zijn met PrEP. Gezamenlijk hebben de Nederlandse hiv-behandelaren daarom besloten zélf PrEP-zorg te gaan leveren aan degenen die dit niet kunnen krijgen via de huisarts of GGD soa-poli’s. Let op! Het gaat alleen over PrEP-zorg, de pillen moet je nog steeds zelf betalen!
PrEPnu is heel erg blij met het besluit van de hiv-behandelaren. Ook wij krijgen berichten van mensen die niet goed weten waar ze terecht kunnen voor een recept voor PrEP, bijvoorbeeld omdat hun huisarts niet direct wil meewerken of omdat er een wachtlijst is bij de GGD. Voor deze mensen is de mogelijkheid begeleid te worden door een hiv-specialist een uitkomst.
Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je PrEP-zorg via een hiv-behandelcentrum wilt regelen. Ten eerste heb je hiervoor een verwijzing nodig, dus je zult nog altijd minstens één keer naar je huisarts moeten. Als dit niet lukt kun je vragen aan het hiv-behandelcentrum om je huisarts te helpen overtuigen. De hiv-behandelaren zijn sterk vóór PrEP en helpen je graag. Als je huisarts overigens zelf de zorg kan en wil leveren is dat het makkelijkst, de hiv-behandelaren kunnen hier eventueel je huisarts ook bij helpen.
Ten tweede is het belangrijk te weten dat de zorg door een hiv-behandelaar onder het eigen risico valt. Medische specialisten zijn duur, dus dit kost je waarschijnlijk je hele eigen risico. En bovenop het eigen risico komen dus nog de kosten van de pillen, die je in alle gevallen zelf moet betalen. Kijk hier voor de prijs van PrEP in een aantal Nederlandse apotheken.
De hiv-behandelaren realiseren zich zelf ook dat PrEP-zorg via hen vanwege de kosten niet de gedroomde oplossing is. Daarom zullen zij hun best doen de PrEP-zorg waar mogelijk en in overleg zo snel mogelijk alsnog over te dragen aan de huisarts.
Het aanbieden van PrEP-zorg door hiv-behandelaren is dus vooral een tijdelijke oplossing. Maar het biedt wel een extra mogelijkheid om op een goede manier aan PrEP te komen in de komende maanden. De toegankelijkheid van PrEP is hierdoor weer een beetje beter geworden.
Interesse in PrEP en moeite met het krijgen van een recept? Kijk hier waar het dichtstbijzijnde hiv behandelcentrum zit. Meestal zitten de hiv-behandelaren in een ziekenhuis. Vraag als je het ziekenhuis belt naar de polikliniek Interne Geneeskunde, en vermeldt dat je interesse hebt in PrEP-zorg.
Loop je tegen problemen aan? Mail naar hallo@prepnu.nl voor hulp.