Goedkope PrEP vertraagd tot herfst 2019

Vandaag hoorde PrEPnu dat het nationale PrEP-programma niet eerder dan in het derde kwartaal van 2019 gelanceerd zal worden. Onacceptabel vindt PrEPnu. Twee mensen per dag krijgen in Nederland te horen dat ze hiv hebben. Dat is twee mensen per dag te veel. Het lijkt de minister weinig te schelen.

In het nationale PrEP programma zullen een aantal GGD-en PrEP gaan aanbieden voor 12 euro per maand. Je krijgt dan automatisch alle tests erbij geleverd. Nu kun je ook al recepten voor PrEP krijgen bij de GGD en de huisarts, maar hebben GGD-en vaak geen plek en voelen veel huisartsen zich nog onbekwaam als het om PrEP gaat. Daarnaast bieden apotheken PrEP aan voor soms veel te hoge prijzen.

Als je moeite hebt om PrEP te krijgen, kun je een mailtje sturen naar hallo@prepnu.nl. Wij helpen je dan verder.

De overheid is al jarenlang de introductie van PrEP in Nederland aan het vertragen. Acht jaar geleden werden de eerste veelbelovende resultaten gepresenteerd over de goede werking van PrEP. Oktober 2016, tweeënhalf jaar geleden, werd de Gezondheidsraad om advies gevraagd terwijl toen andere Europese landen al inzagen dat snelle invoer van PrEP vele nieuwe hiv-infecties kon voorkomen.

De Gezondheidsraad adviseerde maart 2018 vóór de invoering PrEP en stelde bovendien dat de het regelen van zorg rondom PrEP gebruik met urgentie geregeld moest worden. Nu, eind 2018, met inmiddels toezegging van Minister Bruins voor een nationaal PrEP programma is dit er nog steeds niet.

In steden als Sydney en New York is duidelijk dat grootschalige en laagdrempelige invoer van PrEP kan leiden tot fors minder nieuwe hiv-infecties. PrEP lijdt tot minder angst voor hiv, minder ziektelast door hiv en is fors goedkoper voor de maatschappij dan het levenslang moeten behandelen van de hiv infecties die PrEP voorkomen kan. De overheid had in de afgelopen jaren al duizenden nieuwe hiv-infecties kunnen voorkomen.

Ondanks dit alles hebben in Nederland al veel mannen een weg naar PrEP gevonden en lijkt PrEP steeds populairder te worden. Recent onderzoek liet zien dat 11% van de Nederlandse homo- en biseksuele mannen al eens PrEP heeft gebruikt en dat 21% van de bezoekers van de datingsite Planetromeo al dagelijks PrEP gebruikt; de op één na hoogste score van Europa.

Met hulp van de overheid zou iedereen toegang moeten krijgen tot PrEP, niet alleen diegene die het kunnen betalen. Daarnaast moet de PrEP zorg van hoge kwaliteit zijn zodat gezondheidsrisico’s door verkeerd gebruik van PrEP worden voorkomen. PrEP kan de nog altijd voorgaande hiv-epidemie in Nederland tot een halt roepen. @minister Bruins: Komt daar nog wat van?

PrEP moelijk te krijgen? Mail voor hulp en info naar hallo@prepnu.nl