PrEP 1 augustus bij meeste GGD’en toch nog niet beschikbaar

Update 31-7-2019

Vorige maand kondigde minister Bruins aan dat de GGD’en op 1 augustus van start zouden kunnen gaan met het verstrekken van PrEP. Dit landelijke PrEP-programma moet 6.500 homo-, biseksuele mannen en andere mannen die seks hebben van PrEP voorzien via de soapoli’s van de GGD’en overal in Nederland. Voor mannen in dit programma zullen soa-testen en andere noodzakelijke testen gratis zijn en zullen PrEP-pillen voor €7,50 per 30 pillen worden verstrekt.

Toch niet 1 augustus
Helaas zal op 1 augustus zal nog lang niet elke GGD PrEP(-zorg) kunnen leveren. Informatie over wanneer bij welke GGD het programma wel van start zal gaan – en hoe je je dan kan aanmelden – zal bekend worden gemaakt via de websites van de verschillende GGD’en. Wij hebben deze websites opgezocht (zie hier) om per regio duidelijk te krijgen hoe het ervoor staat. Maar 4 van de in totaal 24 GGD’en in ons land kunnen per 1 augustus daadwerkelijk PrEP(-zorg) gaan leveren. Daarnaast bieden 7 GGD’en op dit moment helemaal geen informatie over PrEP of de lokale PrEP-verstrekking aan op hun website. Het is opmerkelijk dat GGD’en nog steeds niet gereed zijn voor het leveren van PrEP-zorg. Al sinds begin 2019 hebben GGD’en de mogelijkheid PrEP-zorg voor sommige PrEP gebruikers met terugwerkende kracht vergoed te krijgen binnen het landelijke PrEP programma.

Wachtlijsten
Als de GGD’en in de loop van de komende maanden eindelijk wel gaan beginnen het verstrekken van PrEP zal het lang duren voordat de 6.500 mannen daadwerkelijk aan de PrEP zijn, o.a. door beperkingen in personeel en het aantal spreekkamers. Er zullen dus wachtlijsten ontstaan.
Daarnaast zijn er zeer waarschijnlijk (veel) meer dan 6.500 mensen in Nederland die PrEP willen gebruiken.

PrEP via de huisarts blijft mogelijk
Naast het PrEP programma via de GGD’en blijft het mogelijk om PrEP via je huisarts te krijgen. Daar zullen de kosten voor PrEP(-zorg) helaas hoger blijven. Bij de huisarts worden de soa- en andere noodzakelijke testen vergoed via de zorgverzekering, maar kunnen daardoor wel je hele eigen risico kosten. Daarnaast moet je de PrEP dan kopen bij de apotheek. De prijs voor PrEP wisselt erg per apotheek, waarbij €27,50 / 30 pillen momenteel de laagste prijs is. Veel mensen bestellen PrEP op dit moment online via www.prep-direct.nl (€29,- / 30 pillen), omdat deze apotheek de PrEP gratis thuisbezorgt in heel Nederland.

Kwetsbare groepen krijgen voorrang bij GGD
Voor sommige mensen is PrEP via de huisarts op dit moment onbetaalbaar en daardoor onbereikbaar. Sommige kwetsbare groepen in onze community kunnen zich daardoor nu niet beschermen met PrEP, terwijl ze vaak wel heel hoge kans hebben hiv op te lopen. Bij ‘kwetsbare groepen’ kun je bijvoorbeeld denken aan jonge homo- en bi-jongens, mannen zonder inkomen of homoseksuele vluchtelingen/migranten. Gedreven door de verschillende schrijnende verhalen die wij te horen kregen hebben we er bij de GGD’en op aangedrongen deze kwetsbare groepen voorrang te geven bij het verstrekken van goedkopere PrEP. Hier kun je bij het aanmelden voor het PrEP-programma bij de GGD mee te maken krijgen. Wordt het voor jou door deze prioritering onmogelijk voor jou om PrEP te verkrijgen? Ga er dan over in gesprek met je GGD en/of laat het ons weten. Dan proberen we je verder te helpen.

Ondertussen blijft PrEPnu strijden voor laagdrempelig beschikbare PrEP voor iedereen, zowel via de GGD als via de huisarts. Vergoeding van de PrEP-pillen via de zorgverzekering blijft daarbij speerpunt.

Samen streven we zo naar een Nederland en een community zonder nieuwe hiv infecties!