Heb je de 4 stappen doorlopen dan is het tijd om je eerste dosis PrEP te nemen. Een spannend moment.

Hieronder lees je hoe je veilig en verantwoord PrEP slikt.

               Als je trans bent en hormonen gebruikt, scroll dan door naar onder.

  • Neem de eerste keer 2 pillen en vanaf dat moment 1 pil elke dag.
    Twee uur na die eerste dosis ben je beschermd tegen hiv.
    (Begin je op de eerste dag liever met 1 pil? Dat kan ook, je bent dan nadat je 5 dagen PrEP hebt gebruikt beschermd tegen hiv.) 
  • Wil je stoppen met PrEP, blijf dan elke dag een pil slikken tot minimaal 2 dagen nadat je voor het laatst seks hebt gehad zonder condoom. 
  • Start je vervolgens weer met PrEP hou dan ditzelfde schema aan. (Dus: dag één 2 pillen en dan vervolgens elke dag 1 pil tot 2 dagen na de laatste seks)
  • Voordeel van dagelijks slikken:
    door de routine vergeet je minder vaak je pil te slikken en kun je ook op onverwachte momenten seks hebben.
  • Voordeel van ‘rondom de seks’ slikken:
    als je niet veel seks hebt, of je weet je seks goed te plannen, ben je goedkoper uit en hoef je in totaal minder pillen te slikken. Let wel: PrEP ‘rondom de seks’ is niet geschikt voor mensen die soms (bijvoorbeeld in een dronken bui) wel eens ongepland seks hebben zonder condoom.

PrEP heeft langer nodig heeft om in de vaginawand door te dringen. Als je ontvangende vaginale seks hebt is het advies daarom om vóór de seks eerst 7 dagen 1 pil per dag te slikken en dan een dagelijks schema aan te houden.

Wil je weer stoppen met PrEP, zorg er dan voor dat je de laatste pil 7 dagen na je laatste seks neemt.

Start je vervolgens weer met PrEP, houd dan ditzelfde schema aan. Dus eerst 7 dagen slikken vóór de seks en dan dagelijks tot 7 dagen na de laatste seks.

Heb je wel een vagina maar alléén ontvangende anale seks? Volg dan de adviezen en het schema voor mensen met een piemel.

Het gebruik van PrEP heeft geen invloed op je hormoonbehandeling.

Andersom kunnen de hormonen die trans vrouwen gebruiken de hoeveelheid PrEP in je lichaam wel een beetje verlagen. PrEP is in dat geval nog steeds net zo effectief als je het dagelijks neemt. Alleen PrEP slikken rondom de seks is echter niet geschikt voor trans vrouwen. Het advies is ook om vóór de seks eerst 7 dagen 1 pil per dag te slikken. En als je wilt stoppen met PrEP na je laatste seks nog 7 dagen 1 pil te nemen.

De hormonen die trans mannen gebruiken hebben geen invloed op de hoeveelheid PrEP in je lichaam. Voor veel trans mannen is om andere redenen alleen dagelijks PrEP slikken geschikt. Zie hiervoor o.a. de adviezen voor mensen met een vagina.

De meeste mensen ervaren geen bijwerkingen van PrEP

Sommige mensen hebben direct na starten last van een of meerdere van de volgende klachten: misselijkheid, diarree, levendige dromen, hoofdpijn of moeheid.

Na enkele weken PrEP te gebruiken gaan deze klachten over bij een deel van deze mensen. Dit geldt voor dagelijks, maar ook voor gebruik rondom de seks. Bij sommige mensen houden de klachten aan en kan het reden zijn om te stoppen met PrEP.

    • VÓÓRDAT je begint met PrEP, en een maand nadat je begonnen bent met PrEP, laat je je testen op:
      · Hiv
      · Nierfunctie
    • VÓÓRDAT je met PrEP begint laat je je ook testen op:
      · Chlamydia
      · Gonorroe
      · Syfilis
      · Hepatitis B
      · Hepatitis C
    • NÁDAT je begonnen bent met PrEP laat je je ELKE 3 MAANDEN testen op:
      · Hiv
      · Nierfunctie
      · Chlamydia
      · Gonorroe
      · Syfilis
      · Hepatitis C

Kosten
Om kosten te besparen kun je tests voor hiv, chlamydia, gonorroe, syfilis en hepatitis B gratis laten doen bij je lokale GGD of regel dit online via Testlab van MantotMan.

Testen van je nierfunctie  kan meestal alleen bij de huisarts en als je je bij de huisarts ook laat testen op hepatitis C kost je dit bij elkaar mogelijk per keer ongeveer €15,- van je eigen risico.

Vanzelfsprekend kun je alle testen laten doen bij de huisarts, maar de kosten voor soa-testen gaan van je eigen risico af. Reken een bedrag van ongeveer €210,- voor het hele pakket per keer. Ben je door je eigen risico heen, dan maakt het niet uit waar je de testen laat uitvoeren, deze worden dan door je zorgverzekering vergoed.

Lees bij veel gestelde vragen meer over waarom deze testen noodzakelijk zijn.

BELANGRIJK: Als je PrEP gebruikt, laat je dan ELKE 3 MAANDEN testen op hiv, nierfunctie, chlamydia, gonorroe, syfilis en hepatitis C.

Je krijgt geen nieuw recept mee van je arts als je deze testen niet hebt gedaan, dus het is belangrijk dat je deze testen echt zelf bijhoudt en op tijd een nieuwe afspraak met je arts maakt.