PrEP gebruiken? Lees hier hoe!

Stap 1: Kies je arts

Om aan PrEP te komen heb je een arts nodig die het recept uitschrijft en tests voor je regelt. Hiervoor heb je drie opties

 • Huisarts
  Vraag je huisarts om je PrEP voor te schrijven. Hoewel de meeste artsen de voordelen van PrEP inzien, weten we uit ervaring dat sommige huisartsen huiverig zijn om PrEP voor te schrijven. Laat je niet ontmoedigen. Overweeg sowieso om deze professionele PrEP richtlijn uitgeprint mee te nemen naar je huisarts. Hierin staat precies beschreven wat je huisarts moet doen om je op een goede manier te begeleiden.Vuistregel is: als je veel moeite moet doen om je huisarts te overtuigen jou een PrEP recept voor te schrijven, zoek een andere arts.
  PrEPnu heeft een lijst huisartsen die zeker bereid zijn PrEP voor te schrijven. Bekijk hier die lijst. Als je op deze lijst geen huisarts in je buurt kunt vinden, probeer dan een arts te vinden via een van onderstaande alternatieven.Nadeel van PrEP via de huisarts is dat je deze dan moet kopen in de apotheek (± €30 / 30 pillen) en de SOA-testen die je via je huisarts laat doen van het eigen risico van je zorgverzekering af gaan.
 • GGD
  Vanaf 1 augustus 2019 kun je voor PrEP-zorg en ‑verstrekking terecht bij sommige soapoli’s van de GGD. Grote voordeel: alles onder één dak, van je soa-testen tot het kopen van je PrEP. Ook is een maand PrEP hier een stuk goedkoper dan via de huisarts, namelijk maar €7,50 per maand. De catch is dat er maar beperkt plek is. Deze PrEP is dus vooral voor mensen bedoeld die weinig te besteden hebben of als het via de huisarts niet lukt. De soapoli van de GGD bij je in de buurt vind je hier.
 • Hiv behandelcentrum
  Neem contact op met je dichtstbijzijnde hiv behandelcentrum. De hiv-specialisten kunnen PrEP voorschrijven als je huisarts niet mee wil werken. Doordat de hiv-specialist duur is kost dit wel sowieso je eigen risico. Ook heb je een verwijzing nodig van je huisarts. Vraag hulp aan de hiv-specialist als je huisarts niet wil meewerken.

Kom je er niet uit, stuur ons een bericht.

Er zijn een aantal tests die je moet ondergaan voordat je met PrEP begint. Deze tests moet je vervolgens ook regelmatig herhalen tijdens PrEP gebruik. Waar moet je je op laten testen:
  • Hiv (bij start PrEP, een maand nadat je begonnen bent met PrEP en dan elke 3 maanden)
  • Nierfunctie (bij start PrEP, een maand nadat je begonnen bent met PrEP en dan elke 3 tot 6 maanden)
  • Chlamydia, gonorroe, syfilis en Hepatitis C (elke 3 maanden)
  • Hepatitis B (alleen bij start PrEP)

Het is verstandig je tegen hepatitis A en hepatitis B te laten vaccineren.

Kosten

Om kosten te besparen kun je tests voor hiv, chlamydia, gonorroe, syfilis en hepatitis B gratis laten doen bij je lokale GGD of regel dit online via Testlab van MantotMan.

Testen van je nierfunctie  kan meestal alleen bij de huisarts en als je je bij de huisarts ook laat testen op hepatitis C kost je dit bij elkaar mogelijk per keer ongeveer €15,- van je eigen risico.

Vanzelfsprekend kun je alle testen laten doen bij de huisarts, maar de kosten voor soa-testen gaan van je eigen risico af. Reken dan op een bedrag van ongeveer €210,- voor het hele pakket per keer. Ben je door je eigen risico heen, dan maakt het niet uit waar je de testen laat uitvoeren, deze worden dan door je zorgverzekering vergoed.

Lees bij veel gestelde vragen meer over waarom deze testen noodzakelijk zijn.

BELANGRIJK: Als je PrEP gebruikt, laat je dan ELKE 3 MAANDEN testen op hiv, nierfunctie, chlamydia, gonorroe, syfilis en hepatitis C.

Je krijgt geen nieuw recept mee van je arts als je deze testen niet hebt gedaan, dus het is belangrijk dat je deze testen echt zelf bijhoudt en op tijd een nieuwe afspraak met je arts maakt.

Als je alle testen hebt doorlopen, en je arts ziet geen problemen om je PrEP voor te schrijven is het tijd voor het recept.

Je arts moet een recept voor generieke Emtricitabine-Tenofovir disoproxil uitschrijven. Dit zijn de middelen waaruit PrEP bestaan. Er mag dus geen merknaam op het recept staan.

BELANGRIJK: Slik je ook andere medicijnen? Geef dit dan door aan je arts. Het gebruik van sommige medicijnen gaat niet goed samen met het gebruik van PrEP. Ook je apotheek kan dit voor je checken.

Tip: maak onmiddellijk nadat je het recept hebt gekregen alvast de volgende afspraak bij je arts!

PrEP koop je bij de apotheek. Je moet dus met je recept naar de apotheek.

PrEP wordt helaas niet vergoed door je zorgverzekering, dus je moet het zelf betalen. PrEP kost minimaal zo’n €20 per 30 pillen.

PrEP wordt door verschillende fabrikanten geproduceerd en verschilt daarom in prijs.

Ze werken allemaal even goed, alleen Centrafarm is mogelijk beperkt houdbaar. Dit is alleen een probleem als je PrEP niet elke dag slikt. Vraag dan om één van de andere merken.

PrEPnu heeft een lijst gemaakt van apotheken die PrEP verkopen. We richten ons per apotheek steeds naar de goedkoopste optie.

Dit is maar een kleine selectie van apotheken. In principe moet elke apotheek PrEP voor een lage prijs kunnen leveren. Vraag dus of er goedkope PrEP bij jouw eigen apotheek beschikbaar is.

Kom je er niet uit, of werkt je apotheek niet mee, neem dan contact op met PrEPnu. Wij helpen je verder.