Pillen als hiv-preventie


Hiv-medicijnen zijn niet alleen van levensbelang als je hiv hebt, maar als je ze goed inneemt kun je het virus ook niet meer seksueel doorgeven aan je sekspartner, zelfs al gebruik je geen condooms bij het neuken.

Deze gunstige conclusie valt te trekken uit de nog lopende grote Europese PARTNER-studie onder zo’n 900 hetero- en homoseksuele stellen, waarvan de ene partner hiv heeft en de andere niet. De hiv-positieve personen in het onderzoek zijn zo goed ingesteld op hun hiv-medicatie, dat het virus niet meer te vinden is in bloed en sperma of vaginaal vocht. Hierdoor bleven hun partners vrij van hiv-infectie: geen van hen liep hiv op binnen de relatie.

De onderzoekers publiceerden hun conclusies deze week. Gemiddeld werden de deelnemende stellen zo’n vijftien maanden maanden gevolgd. Ze gebruikten geen of niet altijd condooms als ze seks hadden.

Eerder toonde de START-studie al aan dat voor je eigen gezondheid het best is dat je zo snel mogelijk weet of je hiv hebt en dan meteen hiv-remmers gaat slikken. De PARTNER-studie geeft nog een extra motief voor op tijd testen en behandelen: je kunt het virus nu niet meer doorgeven. Laat je dus sowieso op tijd testen.

Maak PrEP hét symbool van #Pride2016 – Teken onze petitie voor PrEP NU!