Bijna 300 nieuwe hiv-infecties maar geen PrEP

In Nederland hebben zich in de eerste vijf maanden van dit jaar naar schatting al zo’n 300 nieuwe hiv-infecties voorgedaan. Die hadden voor een deel met PrEP voorkomen kunnen worden. Maar politieke balorigheid zorgt ervoor dat een besluit over de toepassing van PrEP in Nederland is uitgesteld tot halverwege 2018.

VVD-minister Schippers van VWS heeft het PrEP-dossier vorig jaar uitbesteed aan de Gezondheidsraad, die haar opvolger, een nieuwe minister van volksgezondheid, erover zal adviseren.

Volgens Aidsfonds-directeur Louise van Deth komt zo’n advies sowieso te laat: ‘We verwachten het advies niet eerder dan 2018. Als het dan nog geïnstitutionaliseerd moet worden, komt PrEP pas in 2019 beschikbaar. Dat zijn weer vijfhonderd nieuwe hiv-infecties. Dat vind ik echt verschrikkelijk.’

Mevrouw Van Deth sprak maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur. Steeds meer mensen weten zelf de weg te vinden naar PrEP. Daarover zei de Aidsfonds-directeur desgevraagd: ‘Ik vind het een schande dat het nodig is, maar ik begrijp het wel.’

In de FAQ op PrEPnu.nl staat duidelijk uitgelegd waar je terechtkunt en waar je op moet letten als je je jezelf met PrEP wilt beschermen tegen hiv en niet meer wilt wachten op politieke goedgunstigheid.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=195mRpE7XCg?vq=hd1080″ width=”1280″ height=”720″ controls=”alt” rel=”no” theme=”light”]

(via Nieuwsuur en YouTube)