De schuld van Schippers – vele honderden nieuwe hiv-infecties


VWS-Minister Schippers weigert na te denken over PrEP, totdat de Gezondheidsraad met een advies hierover komt.

Dat antwoordt zij op Kamervragen van D66. Het advies van de Gezondheidsraad over PrEP komt naar verwachting op zijn vroegst in maart 2018. Terwijl steeds meer gezondheidsministers in andere landen wel bereid zijn om met PrEP de hiv-preventie te optimaliseren, geeft hun Nederlandse collega keer op keer niet thuis. Belangenorganisaties hebben de ministeriële antwoorden met verbijstering gelezen.

 

Stigmatiserend beleid

Schippers stelt in haar brief dat personen uit de risicogroepen ‘gebruik kunnen maken van condooms. Die zijn betaalbaar, effectief en beschermen ook tegen andere soa’s.’
‘Die kortzichtigheid maakt me kwaad,’ aldus een van de initiatiefnemers van PrEPnu. ‘We zullen nu nog harder promoten dat mensen zelf informeel PrEP gaan gebruiken. Wij zullen ze daarbij begeleiden. Edith Schippers zal de geschiedenis ingaan als de minister die weigerde de Nederlandse hiv-preventie serieus te nemen. Onder haar opportunistische bewind zijn duizenden Nederlanders onnodig met hiv geïnfecteerd!’

 

PrEPnu bij installatie Commissie PrEP Gezondheidsraad

De antwoorden van Minister Schippers kwamen op de dag dat de Gezondheidsraad de Commissie PrEP installeerde. Behalve het Aidsfonds, het COC en de Hiv Vereniging was PrEPnu daarbij uitgenodigd om de commissie te informeren over wat er allemaal speelt in Nederland m.b.t. PrEP en ruimhartige beschikbaarheid ervan te bepleiten. Stuk voor stuk drongen de genodigden er bij de commissie op aan haast te maken met het formuleren van een positief advies. De mededeling dat zo’n advies er pas in het voorjaar van 2018 kan komen leidde bij de uitgenodigde partijen tot verslagenheid.

PrEP is inmiddels wel beschikbaar in o.a. de Verenigde Staten, Thailand, Zuid-Afrika, Kenya, Noorwegen, Schotland, België, Portugal en Brazilië.

 

Doe-het-zelf PrEP

Informatie over het veilig aanschaffen en gebruik van PrEP is te vinden in FAQ 4 op PrEPnu.nl

 

Lees ook: Minister Schippers: geen PrEP (via aidsfonds)