PrEP nu beschikbaar voor 39 euro per maand

PrEP nu beschikbaar voor 39 euro per maand

Afspraken tussen actiegroep PrEPnu en de Amsterdamse apotheker Hans Smit zorgen vandaag voor de tweede keer in korte tijd voor een flinke prijsreductie van PrEP. De prijs van generieke PrEP zakt hierdoor van ruim € 50 naar € 39 per maand.

Dit maken beide partijen bekend op de laatste dag van AIDS2018, het congres dat deze week plaatsvindt in Amsterdam. Dit tweejaarlijks congres heeft dit jaar als thema: Breaking Barriers, Building Bridges.

Vorig jaar lukte het door bemiddeling van PrEPnu en Hans Smit al om de eerste generieke variant van PrEP in Nederlandse apotheken aan te bieden voor € 99,50. Het merkartikel Truvada was tot dat moment het enige beschikbare geneesmiddel voor hiv-profylaxe en kostte maandelijks zo’n € 600.

‘We steunen de missie van PrEPnu,’ zegt Hans Smit van de DC Apotheek Valeriusplein. ‘Net als PrEPnu willen wij PrEP echt voor iedereen beschikbaar maken die het nodig heeft.’ Dat is nu nog lang niet het geval. Ook al was de prijs na de gesprekken van vorig jaar al verder gezakt naar zo’n € 55 – € 68, voor velen zijn zulke bedragen nog steeds niet of moeilijk betaalbaar.

PrEP staat voor pre-expositie profylaxe, het nemen van een beschermende pil voorafgaand aan eventuele blootstelling aan hiv. Het bestaat uit het preventief gebruik van de hiv-remmers Emtricitabine/Tenofovir (merknaam Truvada). Bij correct gebruik verdwijnt de kans op infectie met hiv nagenoeg helemaal.

In Nederland lopen per jaar nog steeds 800 mensen een infectie op met hiv. Hoewel een hiv-infectie uitstekend behandelbaar is, blijft voorkomen van nieuwe infecties van groot belang. Beschikbaarheid van PrEP is daarom een cruciale toevoeging aan het preventie-arsenaal.

Gebruikers van PrEP kunnen vanaf vandaag bij DC Apotheek Valeriusplein in Amsterdam met een recept van de huisarts of specialist PrEP kopen voor € 39 per maandverpakking. De apotheek kan op recept de medicijnen ook verzenden naar andere delen van Nederland.

Uiteraard dient hierbij de PrEP-richtlijn in acht genomen te worden, wat inhoudt dat er van tevoren is getest op hiv, hepatitis B en C, soa’s en nierfunctie. Elke drie maanden worden bloed- en urinetesten herhaald.

DC Apotheek Valeriusplein
Valeriusplein 11
1075 BG Amsterdam

088-0100969